Willem
23 december 2019

Een nieuw & hoger bod, terwijl er een mondeling akkoord is, wat dan?

 

De verkoper kan ervoor kiezen om een schriftelijke koopovereenkomst aan te gaan met de eerste gegadigde. In de drukke en soms overspannen woningmarkt van nu komt het regelmatig voor dat, na het bereiken van een mondelinge overeenstemming met een partij, er door een andere gegadigde een (hoger) bod wordt neergelegd. Onze klanten geven vaak aan het niet juist te vinden dat de makelaar met dat andere bod aan de slag gaat. En om eerlijk te zijn, ook ik en mijn collega-makelaars vinden dit een lastige situatie.

De rol van mij, als verkopend makelaar, terwijl er nog geen getekende overeenkomst is, is van groot belang. Wat ga/ moet ik met dit nieuwe bod doen? Mijn rol is allereerst het belang van mijn klant te behartigen, in dit geval de verkoper van de woning. Verder zal ik heel duidelijk en eerlijk zijn richting de verkoper & ook richting koper. Op basis van de opdracht die ik heb van mijn klant moet ik daarom in ieder geval het bod bij hem/haar voorleggen en uitleggen dat er op drie manieren kan worden gereageerd:

  1. De verkoper kan ervoor kiezen om een schriftelijke koopovereenkomst aan te gaan met de eerste gegadigde.
  2. De verkoper kan ervoor kiezen om beide geïnteresseerden een uiterst voorstel te laten uitbrengen.
  3. De verkoper besluit aan de tweede kandidaat te verkopen zonder de eerste kandidaat de mogelijkheid te geven om een laatste voorstel te laten doen.

Deze drie opties heb ik niet zelf verzonnen maar zijn naar voren gekomen in een tussenbeslissing van een uitspraak van de Centrale Raad van Toezicht NVM.

Je begrijpt; goede voorlichting kan helpen om teleurstelling of onbegrip te voorkomen. Een mondelinge overeenkomst geeft dus niet de garanties welke een schriftelijke overeenkomst wel geeft. Ik hou van eerlijkheid en duidelijkheid. En ik vertrouw erop dat mijn collega makelaars er ook zo over denken en naar handelen. Ik raad daarom ook iedereen aan om een makelaar in te schakelen, of het nu om de aan- of verkoop van je huis gaat.

Heb je naar aanleiding van dit stukje vragen, of sta je te popelen om je huis door mij te laten aan- of verkopen?

Bel dan naar 0252 214 243, dan maken we snel een afspraak.

Vriendelijke groet,

Willem, jouw Max de Makelaar.

Willem Vrijlandt
Jouw Max de Makelaar

Willem Vrijlandt

Plaats een reactie

Call Now Button